Vánoční čas symbolizují dávné tradice a dodržování zvyků, mezi které patří i mísa plná chutného ovoce. Zkuste letošní Vánoce mezi banány a mandarinky zařadit i o něco více exotické, vietnamské, ovoce. V tomto článku vám poradíme, jak ovoce připravit k servírování.
Mezi klasiku patří sladké mango, šťavnaté lichi a vynikající kaki. Tyto potraviny nezklamou ty, kteří ochutnávají poprvé, ani zkušené ochutnávače.
Zralé mango bude mít vejčitý tvar, bude měkké, ale ne tolik, abychom slupku prořízli prsty. Zralý plod intenzivně a sladce voní u stopky, čichněte si! Uprostřed manga se nachází velmi tvrdá pecka, kterou nelze odtrhnout. Pecka má sépiový tvar, proto mango nakrájíme na čtyři díly okolo pecky. Slupka se nejí, sloupněte ji ostrým nožem nebo škrabkou. Pro jistotu přikládám video, kde zkouší mango krájet 50 lidí, většině to nejde (takže buďte při prvním krájení v klidu), a na závěr je to naučí odborník.
Liči je obalené tenkou slupkou připomínající dračí kůži. Zralý plod má temně růžovou až hnědou barvu, je měkký tak akorát, aby stačilo zarýt palec u stopky a oloupat stejně, jako mandarinku. Uvnitř je pecka, která může být malá i velká. Zkušené vietnamské maminky umí vybrat liči s tou nejmenší pecičkou. Toto ovoce je malé, tudíž je zbytečné ho krájet, raději si jej vložte celé do pusy a vyplivněte jen pecku.
Sytě oranžové kaki se vyplatí koupit tak akorát dozrálé. Nedozrálé je moc tvrdé, přezrálé zase kašovité. Na omak by mělo být měkké, o něco tvrdší než rajče. Uvnitř připomíná trochu jablko, má jádřinec, který se spíše nejí. Také je lepší zbavit ho slupky, protože může být chemicky ošetřeno. Rozkrojí se na čtvrtky, stejně jako u jablka se odřízne prostředek, a nakrájí se na měsíčky.
Za opravdovou specialitu se dá považovat dračí ovoce, neboli pitaya. Díky jejímu jedinečnému tvaru i kontrastní dužině se bude na míse vyjímat. Zralá pitaya má sytě růžovou slupku a je lehce měkká, asi jako zralé kiwi. Stačí ji rozkrojit napůl a vydlabat zase jako kiwi, anebo okrájet slupku a nakrájet ji na měsíčky. Zkuste zavtipkovat jako Vietnamci a poproste toho, kdo krájí, ať vám to i vypeckuje (výraz po rozkrojení – k nezaplacení).
Jak reagují na dračí ovoce děti?
Většinu ovoce lze sehnat v pražské tržnici Sapa, u vietnamských prodejců a někdy i v českých supermarketech. Pokud si nevíte rady, nebojte prodavače mile požádat o pomoc, určitě rád poradí, jaký kus vybrat. Rádi vám však poradíme i na našich exkurzí do Sapy. Nemají v obchodě nic z našeho výběru? Zkuste něco jiného, třeba se z toho stane vaše nejoblíbenější ovoce.
Tak s chutí do toho!