Pho polévka – její tajemství a tradice

Pho, tradiční nudlová polévka, není pouze jídlem – je to gastronomická symfonie, která se zrodila na ulicích Hanoje a rozlétla se po celém světě. Pronikněte s námi do tajemství a historie této výjimečné speciality, abyste pochopili, proč Pho přitahuje chuťové pohárky po celém světě.

Původ a historie polévky 

Pho má kořeny v 20. století, ale jeho historie sahá až do doby francouzské kolonizace, kdy se klasická hovězí polévka potkala s vietnamským kuchařským uměním. Tradičně se podávalo na raných ranních trzích a stalo se oblíbeným jídlem mezi pracující třídou. Pho není jen jídlo; je to cesta do srdce Vietnamu. Jeho vůně, chuť a příběh jsou jako otevřená pozvánka na kulturní a chuťový výlet.

 

Základní ingredience pro pravé Pho

Pho je založeno na dvou klíčových ingrediencích: kvalitním masu (hovězí nebo kuřecí) a tenkých plochých rýžových nudlích, které jsou namočeny ve vývaru. Koření jako anýz, hřebíček a skořice dodávají polévce charakteristickou chuť. Opečené koření, společně s cibulí a zázvorem jsou základem vývaru na tuto jedinečnou polévku.

 

Příprava vývaru vyžaduje trpělivost a pečlivost. Maso se pomalu a dlouze vaří, uvolňující své aromatické esence do vývaru. Závěrečný dotek přichází během servírování a to přidáním čerstvých bylinek, cibule, případně individuálně i citrusovou šťávou, chilli omáčkou či ostrými chilli papričkami.

 

Regionální varianty a ve světě

Ve Vietnamu se polévka rozděluje do dvou hlavních kategorií: Phở bò (s hovězím masem) a Phở gà (s kuřecím masem). V překladu to znamená název nudlí a název masa. Vietnamci neříkají, že jdou na polévku, ale říkají, že jdou na nudle. Každá variace má svou unikátní kombinaci ingrediencí a regionálních vlivů. Například na jihu dostanete k polévce ještě bylinkový koš s mungo výhonky a různými omáčkami, vývar je i sladší. A pokud nevíte, jak správně si objednat polévku Pho, tady máme video.

 

Díky svému jedinečnému mixu chutí a zážitku Pho rychle proniklo do světové kulinářské scény. Dnes si můžeme můžete polévku vychutnat v restauracích na všech kontinentech. Viděli jste někdy na internetu jak vypadá největší porce Pho na světě? Najdete ji v Seattlu.

Tajemství Pho u Vás doma

Pro ty, kteří chtějí oživit svou kuchyňskou dovednost, máme pro vás nabídku. Navštivte naši kuchařskou knihovnu na Sapa Trip a objevte svět receptů, které vám umožní přinést autentický zážitek vietnamské kuchyně přímo do vašeho domova. Zde je seznam těch nejlepších kuchařek:

 

Víc než jen vietnamská kuchařka

Pravá vietnamská kuchyně

Chuť Vietnamu

Asijská kuchyně

 

O každé kuchařce jsme napsali zvlášť v jiném článku na našem blogu. A pokud byste přece jen radši měli lekci přímo u Vás doma nebo u lektora kurzu vaření vietnamské kuchyně, podívejte se naši nabídku zážitků.

Sdílet