Bun Bo Hue je ikonická polévka z centrálního Vietnamu, která se vyznačuje bohatým, pikantním vývarem a silnými chutěmi. Na rozdíl od jemnější Pho, Bun Bo Hue přináší pikantnější a odvážnější chuťový zážitek, díky kterému se stala oblíbenou po celém světě. Pojďme se podívat, co dělá tuto polévku tak jedinečnou a jak si ji můžete připravit doma!
Historie Bun Bo Hue
Polévka Bun Bo Hue pochází z města Hue, které bylo kdysi hlavním městem Vietnamu. Polévka byla údajně oblíbená na císařském dvoře dynastie Nguyen a od té doby si uchovala svou jedinečnou kombinaci chutí. Pikantní a aromatický vývar je typický pro tuto část Vietnamu, kde jsou chutě intenzivnější a kořenitější.
Co Dělá Bun Bo Hue Výjimečnou?
Výrazný vývar: Srdcem této polévky je vývar z hovězích a vepřových kostí, který se vaří s citronovou trávou, chilli a rybí omáčkou. Díky chilli oleji má vývar svou typickou červenou barvu a pikantní chuť.
Silné rýžové nudle: Na rozdíl od tenkých nudlí v Pho se Bun Bo Hue podává se silnějšími kulatými nudlemi, které výborně nasávají vývar a dodávají polévce sytost.
Maso a přísady: Polévka obsahuje hovězí maso, vepřové koleno a často i plátky vietnamské klobásy (giò lụa), což dodává další vrstvy chuti.
Bylinky a dochucení: Bun Bo Hue se podává s čerstvými bylinkami, limetkou, nakládaným chilli a mletým koriandrem, díky čemuž si každý může upravit chuť podle svého.
Recept na Bun Bo Hue
Co budete potřebovat:
• 1 kg vepřového kolena
• 600 g hovězí kližky
• 1 kg hovězích morkových kostí
• ½ kg giò (vietnamská šunka)
• 3 balíčky nudlí bún
• 7 ks citronové trávy, z toho 2 lžíce sypané
citronové trávy
• 1 ks zázvoru
• 100 g nakrájené chilli papriky
• 1 lžíce omáčky sa tế
• 1 lžíce pokrájené fialové cibule
• 2 lžíce pokrájené fialové cibule
• 1 lžíce pokrájeného česneku
• rybí omáčka
• sůl
• pepř
• arašídový olej
• chilli olej
• voda
Bylinky:
• jarní cibulka
• mungo klíčky
• ledový salát
• koriandr
• cibule
• bazalka pravá
Postup přípravy:
Příprava vývaru:
- Maso a kosti omyjeme.
- Odřežeme maso z vepřového kolena, kousky dáme k sobě a převážeme je provázkem, aby se nerozpadly.
- Vepřové kosti, maso z kolene a hovězí maso vložíme na chvíli do horké vody. Zahřejeme. Vodu vylijeme. Takto maso (a kosti) odstavíme.
- Maso a kosti přidáme marinádu ze 2 lžic cukru, 1 lžice soli, 1 lžíce pokrájené fialové cibule, 1 lžíce pokrájeného česneku a 2 lžic spařené citronové trávy. Necháme 20 min odležet.
- Vepřové kosti, hovězí maso a kolenní maso vložíme do hrnce a vaříme. Když jsou plně uvařeny, vyjmeme je z vývaru a necháme vychladnout. Vývar nevyhazujeme.
- Vepřové a hovězí maso nakrájíme na plátky.
- Do vývaru přidáme tolik horké vody, aby vystačil pro všechny.
- Dochutíme 2 lžícemi soli, 2 lžícemi cukru a 3 lžícemi sójové omáčky.
- Ochutnáme a dle libosti přidáme další koření.
Příprava ochucení vývaru:
- Na teplé pánvi s arašídovým olejem orestujeme 1 lžící nakrájeného česneku a 1 lžící spařené citronové trávy. Za stálého míchání pražíme zhruba 5 minut.
- Přidáme lžíci chilli oleje a nakrájené chilli papričky.
- Restujeme dalších 15 minut.
- Směs přidáme do vývaru.
Závěrečná příprava:
- Připravíme si nudle bún (viz str. 21).
- Veškeré bylinky a zeleninu umyjeme. Koriandr a ledový salát nakrájíme nadrobno.
- U jarních cibulek nakrájíme jejich paličky na čtvrtiny a zbytek nadrobno.
- Cibuli krájíme na půlkolečka.
- Do misky dáme nudle bún, 3 plátky vepřového masa z kolene, 3 plátky gió, 50 g hovězího masa, bylinky a zeleninu (dle libosti). Vše zalijeme vývarem.
Bun Bo Hue: Polévka, Která Zahřeje a Nadchne
Bun Bo Hue je pikantní, bohatá a chuťově komplexní polévka, která nabízí dokonalý mix koření a ingrediencí. Připravte si ji doma a objevte, proč se tato polévka stala jedním z nejoblíbenějších pokrmů ve vietnamské kuchyni!
Pokud byste se rádi dozvěděli více o vietnamské kuchyni nebo se chtěli naučit další autentické recepty, navštivte naše kurzy vaření, kde vás provedeme přípravou tradičních jídel krok za krokem. A pokud hledáte inspiraci na doma, prohlédněte si naši nabídku kuchařek na eshopu, kde najdete spoustu dalších receptů nejen z vietnamské kuchyně!