Rýžovar je v mnoha kuchyních považován za jednoúčelový přístroj, který je určen pouze na přípravu rýže. Ve skutečnosti ale nabízí řadu dalších možností, které mohou příjemně překvapit a usnadnit přípravu různých pokrmů. Pojďme se podívat na několik zajímavých způsobů, jak rýžovar využít naplno.
1. Snadná snídaně: Ovesné kaše a obilné směsi
Rýžovar je skvělý pro přípravu ovesných vloček a dalších obilných kaší. Stačí přidat vločky, vodu nebo mléko, trochu ovoce či ořechů a nechat rýžovar udělat zbytek. Tímto způsobem získáte vydatnou snídani bez nutnosti hlídat vaření, a navíc můžete kaši připravit i na další dny dopředu.
2. Polévky a vývary
Rýžovar je díky konstantní teplotě vhodný i na přípravu jednoduchých polévek a vývarů. Stačí přidat do nádoby zeleninu, bylinky a maso a nechat vše pomalu vařit. Výsledkem je jemná a aromatická polévka, která nevyžaduje složitou přípravu ani neustálé míchání.
3. Zelenina na páře a vařená vejce
Pokud máte rýžovar s parním nástavcem, můžete si snadno připravit čerstvou zeleninu na páře nebo uvařit vejce natvrdo. Stačí do nádoby rýžovaru nalít trochu vody, do parního košíku umístit zeleninu nebo vajíčka a spustit základní program. Výsledkem je zdravá příloha plná živin, kterou zvládnete připravit rychle a bez námahy.
4. Luštěniny bez připalování
Máte rádi čočku, fazole nebo cizrnu, ale nechce se vám stát u plotny a hlídat je? V rýžovaru můžete snadno uvařit i luštěniny. Stačí je předem namočit, vložit do rýžovaru s dostatečným množstvím vody a spustit vaření. Rýžovar se postará o rovnoměrné uvaření a díky regulaci teploty se nemusíte obávat připalování.
5. Dezerty a sladké pochoutky
Rýžovar můžete využít také na přípravu sladkých jídel, jako je například rýžový pudink, banánový chlebíček nebo krupicová kaše. V některých rýžovarech najdete i speciální program na pečení, ale i s běžným nastavením lze připravit jemné a krémové dezerty.
Závěrem: Objevte kouzlo všestranného rýžovaru
Rýžovar je praktický a všestranný pomocník, který zvládne mnohem víc než jen vaření rýže. Od vydatných snídaňových kaší přes dušenou zeleninu až po sladké dezerty – s rýžovarem snadno přidáte do své kuchyně nové chutě a rozšíříte možnosti přípravy pokrmů. Pokud vás vietnamská kuchyně a kultura zajímají ještě více, navštivte naši prohlídku Sapa Trip v pražské Sapě. Zde můžete ochutnat autentické vietnamské pokrmy, inspirovat se originálními recepty a lépe porozumět tradicím, které stojí za těmito jedinečnými chutěmi.